Lille Duduk og Store Godok

duduk

En listig lille bog med underoverskriften: en opbyggelig fortælling for de små, men “Lille Duduk og Store Godok” er ikke så uskyldigt, som en bog, hvor fortælleren er John Silvers papegøje, lyder. Dog finder jeg heller ikke, at fortællingen giver alt religiøst en overhaling, som bagside kommentaren får det til at lyde. Jeg vil snarere beskrive “Lille Duduk og Store Godok” som en eventyrlig fortælling, hvor mødet med troende mennesker og en spøgse Mr. Solong spiller en væsentlig rolle for papegøjen, der her i historien kalder dig Duduk.

Store Godok eller som jeg læste det God-OK er Gud eller i hvert fald en gud, som almægtighed ikke kan eller må betvivles. Med andre ord en sandhed så stor og ikke mindst magtfuld, at der ikke må stilles spørgsmål ved han. Scener, hvor Godok nævnes, minder mig om Inkvisitionens storhedstid. Som pendant hertil er Mr. Solong, der i væremåde og spydige tale minder mig om Mr. Mephistopheles.

“Lille Duduk og Store Godok” har mange tråde til kendte eventyr og Duduks udvikling kan på sin vis beskrives som en omvendt grim ælling. Duduk begynder som farverig papegøje men finder ud af, at han faktisk blot er en sort krage, der så at sige må lande på jorden igen og finde sin plads her.

En børnebog er “Lille Duduk og Store Godok” ikke, men jeg kunne egentlig godt tænke mig at dele bogen med en 10-12 årig og høre, hvad han ville få ud af den. Til voksne vil jeg sige, at det er nemt at læse denne bog for hurtigt og derved miste nogle af Nordbrandts perler.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.